a

menu

a

menu

Zwangere vrouw overlijdt na spoedkeizersnede

Het is eindelijk zover, je kindje komt eraan! Je gaat samen met je zwangere vrouw naar het ziekenhuis, met het idee dat wanneer jullie het ziekenhuis verlaten, dit met z’n drieën zal zijn. Dan gebeurt er iets verschrikkelijks: Jouw vrouw overlijdt na een spoedkeizersnede.

Wat is er gebeurd?
Anne (fictieve naam) is zwanger van haar derde kindje. Ze heeft al enige tijd weeën, maar de ontsluiting vordert niet. Op advies van de verloskundige vertrekt Anne naar het ziekenhuis.

Om de bevalling op gang te helpen krijgt Anne in het ziekenhuis weeënopwekkers toegediend. Wanneer duidelijk wordt dat haar zoontje in nood is, moet er een spoedkeizersnede worden uitgevoerd. En hoewel haar zoontje gezond ter wereld komt, bloedt Anne hierna hevig. Het lukt om de bloeding te stoppen, en Anne wordt gehecht.

Als het na de ingreep steeds slechter met Anne gaat, moet haar buik opnieuw worden geopend. De bloeding blijkt niet te zijn gestopt, en Anne verliest hierdoor veel bloed. Na de tweede operatie is ze er heel slecht aan toe: een aantal dagen later overlijdt Anne.

Aansprakelijkheid?
Kunnen de artsen aansprakelijk worden gehouden voor het overlijden van Anne? Hiervoor moet er nagegaan worden of er sprake is van een complicatie of een medische fout. Aan een complicatie kan een arts niets doen; aan een medische fout wel.

De medisch adviseur beoordeelt of er sprake is van onzorgvuldig handelen. Hij komt tot het oordeel dat het cardiotocogram (CTG) onjuist is beoordeeld, en hiermee de spoedkeizersnede niet noodzakelijk was. Daarnaast concludeert hij dat de artsen tijdens de operatie niet goed hebben gehandeld.

Op basis van dit advies stel ik het ziekenhuis aansprakelijk. Zodra de aansprakelijkheid vaststaat, kan ik de schade van de man, de kinderen en de ouders van Anne verhalen.

Vragen?
Heb je een vraag over deze blog? Of heb je iemand verloren door een fout in het ziekenhuis? Dan mag je me altijd bellen. Ik bespreek graag met jou de mogelijkheden.