a

menu

a

menu

Schadeverzekering inzittenden

Verzekeringsmaatschappijen beloven veel bij het aanprijzen van een schadeverzekering inzittende (SVI) of een schadeverzekering opzittende (SVO). De bedoeling is dat een bestuurder, van een auto of motor, ook bij het zelf veroorzaken van een ongeluk (zonder opzet) zijn letselschade vergoed krijgt. Maar klopt dit ook?

Welke schade wordt vergoed?
De schade die door een SVI-verzekering vergoed wordt, is de schade die ontstaat door het letsel dat iemand bij het ongeluk oploopt.

Maar welk letsel en hoe wordt vastgesteld welke schade wordt vergoed?
In het geval dat iemand anders de aanrijding en het letsel heeft veroorzaakt, moet de schade ruim worden vergoed voor het slachtoffer. Het letsel is alleen niet altijd zichtbaar. Denk aan een whiplash. Een whiplash is niet te zien op scans of soms ontstaan er psychische klachten na een ‘eenvoudige’ aanrijding. Al is het letsel niet helemaal goed te begrijpen, als een dokter aangeeft dat het door het ongeluk komt, zal de rechter de schade aan het ongeluk toewijzen. Juist omdat een ander in dit geval aansprakelijk is.

Dit is anders als de schade wordt vergoed op basis van een SVI. Hierbij wordt er namelijk naar de verzekeringsvoorwaarden gekeken. In deze voorwaarden staat welke schade wordt vergoed. De ruime vergoeding geldt hier niet, gezien je niet een andere partij hebt die aansprakelijk is.

De kosten van een letselschade advocaat
Letselschadezaken zijn lastig, en het is daarom redelijk dat een slachtoffer zich laat adviseren door een expert op het gebied van letselschade.

Als het letsel en de schade door een ander is veroorzaakt, dan moet de aansprakelijke partij de advocaatkosten van het slachtoffer betalen. Een SVI vergoed de advocaatkosten niet altijd. Iedere SVI is anders: Soms is een vergoeding van advocaatkosten in de verzekeringsvoorwaarden helemaal uitgesloten en soms is het slachtoffer verplicht zich bij te laten staan door de rechtsbijstandsverzekering waar de SVI naar verwijst. Rechters hebben wel bepaald dat het niet redelijk is om in de polisvoorwaarden de advocaatkosten volledig uit te sluiten.

Opletten bij het afsluiten van een verzekering
Iedere SVI of SVO heeft andere voorwaarden. De schade die wordt vergoed kan daardoor heel verschillend zijn. Het is daarom belangrijk om de verzekeringsvoorwaarden goed door te lezen of je goed voor te laten lichten. Controleer na een ongeluk altijd of je contact op moet nemen met een rechtsbijstandverzekering of met een eigen gekozen advocaat. Dit is van belang voor het nakomen van jouw rechten en zeker voor het uiteindelijke resultaat!

Meer weten?
Wil je meer informatie over schadeverzekeringen? Neem contact met me op.