Een aannemer neemt een klus aan om een aantal nieuwe woningen te bouwen. Hij heeft een aantal mensen in dienst, maar de klus is te groot voor zijn eigen personeel. De aannemer huurt daarom ook een aantal zzp’ers in.
Stel je wordt als zzp’er ingehuurd door deze aannemer en je krijgt onder werktijd een ongeluk. De gevolgen zijn zo erg dat je arbeidsongeschikt raakt. Hoe zit het dan met jouw schade?
Geen arbeidsovereenkomst
Als zzp’er heb je geen arbeidsovereenkomst met de aannemer. Hij is niet jouw werkgever, maar jouw opdrachtgever.
Aansprakelijkheid
Als je in loondienst bent, dan is jouw werkgever al snel aansprakelijk voor jouw schade. Maar een opdrachtgever kan op dezelfde manier aansprakelijk zijn voor een zzp’er als een werkgever voor zijn werknemer bij het ongeluk tijdens werktijd.
De relevante omstandigheden
Als zzp’er moet je dan voor jouw veiligheid mede afhankelijk zijn van jouw opdrachtgever. Jouw opdrachtgever moet zorgen voor een veilige werkplek. Hiervoor moet hij veiligheidsmaatregelen nemen en je instructies geven. Daarnaast moet hij ervoor zorgen dat je de instructies nakomt.
Dus moet jij dezelfde werkzaamheden uitvoeren als werknemers van een bedrijf? En heeft jouw opdrachtgever invloed op jouw werkomstandigheden? Dan kan je als zzp’er worden gelijkgesteld met een werknemer. Als de aansprakelijkheid vaststaat, dan moet jouw opdrachtgever jouw schade vergoeden.
Voorbeeld
Mijn man is schilder (zzp’er). Hij wordt door een schildersbedrijf ingeschakeld om de schilders te ondersteunen bij een groot project. Het gaat om het schilderwerk van de deuren, kozijnen en dakkapellen.
Het bedrijf zorgt dat de steigers worden geplaatst. Het schilderwerk van de kozijnen gaat makkelijker vanaf een steiger dan op een ladder. Alleen het schildersbedrijf heeft geen uitwijkconsoles geplaatst. Normaal zitten die tussen de steiger en een dakkapel, zodat de schilders op een veilige manier de dakkapellen kunnen schilderen. Zonder die uitwijkconsoles moeten de schilders de dakpannen weghalen en op het dak klimmen.
Maar stel dat mijn man op het dak staat en er vanaf valt; hij glijdt uit. Hij loopt ernstig letsel op en kan niet werken. Hij heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dit betekent dat hij geen inkomen heeft.
Er zijn verschillende punten die je kan gebruiken om te onderbouwen dat het schildersbedrijf aansprakelijk is. Hij werd door het schildersbedrijf ingeschakeld en hij moest hetzelfde werk doen als de schilders die in het dienst zijn van het bedrijf. Verder was hij afhankelijk van het bedrijf voor zijn veiligheid. Het bedrijf had uitwijkconsoles moeten plaatsen.
Ook als zzp’er kan je soms je schade verhalen
Je hoeft als zzp’er niet altijd je eigen schade te dragen. Het is soms mogelijk om de schade op iemand anders te verhalen. Ook bij een ongeluk op het werk.
Vragen?
Heb je hier vragen over? Bel of mail me dan.