a

menu

a

menu

Ongeluk op vakantie in het buitenland

De zomer is weer begonnen. Heerlijk op vakantie naar het buitenland. Maar wat als je ongeluk krijgt op vakantie en je hierdoor letsel oploopt?

Voorbeelden ongelukken:

 • de glijbaan van het zwembad is onveilig en hierdoor krijg je een ongeluk
 • de vloer bij het zwembad is nat en je glijd uit
 • je stapt in een stuk glas
 • een verkeersongeluk met jouw eigen auto
 • een verkeersongeluk met de bus waarvan het vervoer bij de reis zit

Reisverzekering
De meeste mensen hebben wel een reisverzekering, maar helaas dekt de reisverzekering niet alle kosten. Meestal wel de medische kosten en extra reiskosten voor de terugkeer naar Nederland. Tegenwoordig kan je de reisverzekering ook uitbreiden met allerlei modules, maar dan nog wordt een groot deel van de schade niet vergoed. Zeker in het geval van ernstig en blijvend letsel.

Reisorganisatie
Als je een pakketreis hebt geboekt, dan is vaak de reisorganisatie aansprakelijk. Een pakketreis betekent dat je via een reisorganisatie de reis/het vervoer en het hotel/appartement hebt geboekt. 

In de Nederlandse wet is opgenomen dat een reisorganisatie de plicht heeft om de reisovereenkomst goed uit te voeren. Als de reis niet voldoet aan de redelijke verwachtingen van de reiziger, dan is de reisorganisatie normaal gesproken aansprakelijk en moet je schade vergoeden. Met andere woorden: als er een ongeluk gebeurt tijdens de reis of in het hotel/appartement, dan kun je vaak de reisorganisatie met succes aansprakelijk stellen.

De reisorganisatie is niet aansprakelijk:

 • als de schade is ontstaan door jouw eigen schuld;
 • als de schade is ontstaan door iemand die niet bij de reisovereenkomst is betrokken;
 • als er sprake is van hele bijzondere omstandigheden, zoals overmacht.

Verkeersongeluk 
Als er sprake is van een verkeersongeluk in het buitenland, dan geldt net als in Nederland dat degene die het ongeluk heeft veroorzaakt, aansprakelijk is.

Als er in het buitenland alleen Nederlandse auto’s betrokken waren bij het ongeluk, dan is het gewoon het Nederlandse recht van toepassing. Als het ongeluk binnen Europa heeft plaatsgevonden, maar de veroorzaker komt wel uit Europa, dan zijn er wel regels die het jou als slachtoffer iets makkelijker maken. Je kan jouw schade dan bijvoorbeeld wel in Nederland claimen.

Als er sprake is van een ongeluk met een buitenlandse auto buiten Europa, dan wordt het allemaal nog een stuk lastiger. 

Verzamel zoveel mogelijk informatie
Het is belangrijk om na een ongeluk in het buitenland zo veel mogelijk informatie te verzamelen. Hierbij kan je denken aan:

 • Onderzoek of er camerabeelden zijn;
 • Maak foto’s en filmpjes (of laat deze maken) van de plaats van het ongeluk en de omstandigheden;
 • Noteer gegevens van getuigen (ook telefoonnummers en e-mailadressen);
 • Vul bij een verkeersongeluk samen met de andere bestuurder een schade-aanrijdingsformulier in.

Conclusie
Als de reisorganisator mogelijk aansprakelijk is, dan kan jouw zaak vaak worden behandeld op basis van het Nederlands recht. Je hoeft dan geen buitenlandse advocaat in te schakelen.

Als je zelf in een auto met Nederlands kenteken zat en betrokken raakt bij een ongeluk binnen Europa, dan is wel het recht van toepassing van het land waar het ongeluk plaatsvond, maar vaak kan je wel bij een Nederlandse volmacht jouw schade claimen. Ook in dat geval heb je dan geen buitenlandse advocaat nodig.

In de meeste andere gevallen heb je wel een buitenlandse advocaat nodig. Als dat zo is, dan kan een Nederlandse letselschade advocaat jou dat vertellen en jou doorverwijzen.

Hopelijk hebben jullie allemaal een fijne vakantie, want daar doe je het voor! Mocht er toch iets gebeuren waardoor je letsel oploopt, neem dan vrijblijvend contact op.