a

menu

a

menu

Ongeluk met dieren

Je hebt letselschade door een dier. Wat nu? 

Letselschade door ongelukken met dieren komt vaak voor. Denk aan bijtwonden of een gebroken arm omdat je omver bent gelopen. Zit jij in zo’n situatie? LEV Letselschade is er voor je.

Aan wat voor ongelukken kun je denken?

  • een hond heeft je gebeten;
  • een hond heeft je omver gelopen;
  • een paard heeft je geschopt.

Dierenbezitters zijn meestal aansprakelijk

In de wet is geregeld dat dierenbezitters aansprakelijk zijn voor de schade die hun dier aanricht. Ook als ze hun best doen om een ongeluk te voorkomen. Dit is een risicoaansprakelijkheid. Deze aansprakelijkheid is gebaseerd op een bepaalde rol of hoedanigheid – namelijk die van bezitter of eigenaar. Hierbij is het belangrijk dat de schade veroorzaakt is door de eigen energie van het dier, en niet in opdracht van de eigenaar.

Twee uitzonderingen
Er zijn twee uitzonderingen op bovenstaande regel:

  1. Als het dier schade toebrengt in opdracht van zijn bezitter. Valt een hond jou aan op commando van zijn baas? Dan is de baas aansprakelijk voor zijn eigen gedrag. De hond kan daar niets aan doen.
  2. Het dier wordt gebruikt in de uitoefening van het bedrijf van een ander. Denk bijvoorbeeld aan een manegehouder die iemands paard traint en daardoor bedrijfsmatig gebruiker wordt. Dan is degene van wie het bedrijf is, aansprakelijk voor de schade die het dier veroorzaakt.

Meestal is de dierenbezitter verzekerd, en betaalt de verzekeraar jouw schade.

Wat kan LEV Letselschade voor je betekenen?
Neem vrijblijvend contact met me op. Ik reageer snel en neem de tijd om naar jouw verhaal te luisteren. Vaak kan ik tijdens onze kennismaking al beoordelen wat ik voor je kan doen.

Benieuwd waar je recht op hebt? Neem contact op