a

menu

a

menu

Hondenbeten en letselschade: Hoe zit het met de aansprakelijkheid?

Honden zijn geliefde metgezellen, maar helaas kunnen onverwachte incidenten -zoals hondenbeten- ernstige gevolgen hebben voor slachtoffers. In deze blog duiken we dieper in op de aansprakelijkheid bij letselschade door honden.

Eigenaren en aansprakelijkheid
Volgens de Nederlandse wet is de eigenaar van een hond aansprakelijk voor de schade die zijn of haar hond aan anderen toebrengt. Of het nu gaat om een bijtincident of ander gedrag dat de letselschade veroorzaakt, de eigenaar is juridisch verantwoordelijk.

De eigenaar heeft de plicht om het gedrag van hun hond te controleren en ervoor te zorgen dat deze geen gevaar oplevert voor anderen. Dit geldt met name in openbare ruimtes en privéterreinen waar bezoekers aanwezig kunnen zijn. 

Zelfs als de hondenbeet plaatsvindt op het eigen terrein van de eigenaar, blijft de aansprakelijkheid bestaan. Eigenaren zijn verantwoordelijk voor het voorkomen van situaties waarin hun hond anderen kan verwonden.

Uitzonderingen op de aansprakelijkheid
In sommige gevallen kan de aansprakelijkheid verminderd worden als het slachtoffer het gedrag van de hond heeft uitgelokt, of als de eigenaar kan aantonen dat het slachtoffer de nodige voorzichtigheid niet in acht heeft genomen.

Aansprakelijkheidsverzekering
Veel hondeneigenaren hebben een aansprakelijkheidsverzekering. In het geval van letselschade als gevolg van een hondenbeet, dekt de verzekering doorgaans de schade. 

Vragen?
Ben je betrokken geweest bij een ongeval met dierenl en wil je weten hoe het met de aansprakelijkheid zit? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.