a

menu

a

menu

Een ongeluk op het werk. En nu?

Je werkt als schilder voor een schildersbedrijf. Je staat op een steiger te schilderen , struikelt en valt van de steiger. Door de val loop je ernstig letsel op. Hiervan moet je herstellen. In die periode krijg je te maken met allerlei kosten waar je niet op had gerekend. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor medische behandelingen, reiskosten en hulp in het huishouden. Moet jij voor deze kosten opdraaien? Of worden deze vergoed? En zo ja, door wie dan?

Uitgangspunt: ieder draagt zijn eigen schade
Het uitgangspunt is dat je je eigen schade draagt. Maar het kan ook zo zijn dat jouw werkgever jouw schade moet vergoeden. Dat is in de wet geregeld.

Eerst is de werknemer aan zet…
Als je kunt aantonen dat je een ongeluk hebt gehad tijdens jouw werk en je hierdoor schade hebt geleden, dan moet jouw werkgever deze schade vergoeden. Ook als niet helemaal duidelijk is wat er precies is gebeurd.

… en daarna de werkgever
In twee situaties hoeft jouw werkgever de schade niet te vergoeden

Opzet of bewuste roekeloosheid
Dat is als jouw schade komt door opzet aan jouw kant. 

Stel je bent pakketbezorger, je rijdt constant door rood, tegen het verkeer in, je doet allerlei gevaarlijke dingen en uiteindelijk rijd je tegen een lantaarnpaal aan. Of je bent dakdekker en klimt tijdens het werk stomdronken op het dak er daardoor val je ervan af. Dan kan er sprake zijn van opzet.

 Voldaan aan zorgplicht
Jouw werkgever hoeft jouw schade ook niet te vergoeden als hij er alles aan heeft gedaan om jouw schade te voorkomen. Hij moet wel bewijzen dat hij dat heeft gedaan.

 Stel een schilder (werknemer) valt door een plotselinge rukwind van een steiger waarop hij aan het werk was. De werkgever had veiligheidsgordels aan alle werknemers gegeven, maar hij controleerde niet of de werknemers de veiligheidsgordels ook gebruikten. Dan heeft de werkgever niet aan zijn zorgplicht voldaan. Een werknemer moet niet alleen veiligheidsmaatregelen nemen, maar ook instructies geven en ervoor zorgen dat de regels en instructies worden nageleefd.

Vragen?
Heb jij een ongeluk gehad tijdens je werk? Dan is het dus bijna altijd zo dat jouw werkgever jouw schade moet vergoeden. Hoe zorg je ervoor dat jouw schade wordt vergoed? Daar help ik jou mee.