a

menu

a

menu

Welke deskundigen kunnen er in een letselschadezaak worden ingeschakeld?

Verschillende medisch adviseurs, een arbeidsdeskundige, een rekenkundige. Wie zijn al die deskundigen en waarom worden ze ingeschakeld?

In een letselschadezaak worden regelmatig externe deskundigen ingeschakeld. Wat voor deskundigen en wat doen deze deskundigen?

Medisch adviseurs
In de meeste zaken wordt een medisch adviseur ingeschakeld. Een medisch adviseur is een arts die is gespecialiseerd in het beoordelen van de medische gegevens. Meestal schakelen beide partijen een eigen medisch adviseur in. De medisch adviseur bekijkt de medische informatie en legt uit wat er in de medische informatie staat. Daarnaast geeft de medisch adviseur aan of het nodig is om een onafhankelijke deskundige in te schakelen en reageert de medisch adviseur op de adviezen van de medisch adviseur van de andere partij.

Onafhankelijke medische deskundige
Het is voor een medisch adviseur niet altijd mogelijk om een volledig beeld te geven van de klachten en beperkingen die je door het ongeluk precies hebt. Verder zijn de medisch adviseurs van partijen het vaak niet met elkaar eens over de gevolgen. Als er discussie is over de gevolgen of als de gevolgen niet duidelijk zijn, dan is het verstandig om een onafhankelijke medisch deskundige in te schakelen. Je kunt hierbij denken aan een orthopeed, neuroloog, traumachirurg en psychiater.

Meestal schakelen partijen gezamenlijk een onafhankelijke deskundige in. De deskundige geeft op basis van het medisch dossier, het gesprek of onderzoek van jou en zijn kennis en ervaring, een oordeel over jouw letsel en de mogelijke gevolgen voor jouw toekomst. Als de deskundige gezamenlijk door partijen wordt ingeschakeld, dan zijn allebei de partijen gebonden aan het rapport dat de deskundige opstelt.

Arbeidsdeskundige
Het komt ook regelmatig voor dat er een arbeidsdeskundige wordt ingeschakeld. Een arbeidsdeskundige kan worden ingeschakeld om verschillende redenen. 

Voorbeelden:

  • om jou te begeleiden bij het re-integreren bij jouw eigen werkgever;
    om jou te begeleiden bij het zoeken naar een nieuwe baan;
    om te beoordelen hoe jouw carrière zonder ongeluk was geweest;
    om te beoordelen wat jouw behoefte aan hulp bij het huishouden is.

Ook een arbeidsdeskundige schakelen we vaak samen met de andere partij in.

Rekenkundige
Het kan ook zo zijn dat jouw letsel zo erg is dat je nooit meer (volledig) kan werken. Hierdoor ontvang je minder salaris of zelfs een uitkering. Dit betekent dat je iedere maand minder inkomen hebt. Het is lastig om de gemiste inkomsten en pensioenschade exact te berekenen. Een rekenkundige is daarin gespecialiseerd. 

Vragen?
Er zijn nog meer deskundigen die in een letselschadezaak kunnen worden ingeschakeld. Wil je hier meer informatie over? Bel of mail mij dan.