a

menu

a

menu

Botsing met meerdere auto’s; wie is aansprakelijk?

Je gaat gezellig een dagje weg met jouw vriendin. Jullie gaan met de auto en jouw vriendin rijdt. Dan gaat het mis. Er ontstaat een botsing met meerdere auto’s. Wie kan je dan aanspreken voor jouw schade?

Meerdere partijen bij een ongeluk
Vaak zijn bij een verkeersongeluk meerdere partijen betrokken. Bijvoorbeeld bij een kettingbotsing. De botsing gaat zo snel dat de meeste mensen na het ongeluk niet precies kunnen vertellen wat er is gebeurd. Hierdoor kan er discussie ontstaan over de vraag wie het ongeluk heeft veroorzaakt en wie dus de schade van een ander moet vergoeden. Als jij als passagier gewond raakt bij een verkeersongeluk, dan wordt jouw schade sowieso vergoed. Maar hoe zit dat precies?

Bedrijfsregeling Schuldloze Derden
In verzekeringsland heb je een speciale regeling voor slachtoffers die tussen wal en schip dreigen te vallen door een discussie over de aansprakelijkheid tussen meerdere verzekeraars. Dat is de zogenoemde ‘Bedrijfsregeling Schuldloze Derden’. Bijna alle verzekeraars zijn bij deze regeling aangesloten. Maar wanneer ben je een schuldloze derde?

Wat is een schuldloze derde?
Je bent een schuldloze derde als er sprake is van de volgende omstandigheden:

  • Je hebt door een verkeersongeval schade opgelopen, maar je kon niets doen aan het ontstaan van het ongeluk;
  • Naast jou, moeten er twee of meer partijen bij het ongeluk zijn betrokken; en
  • Die andere partijen moeten allebei verzekerd zijn voor aansprakelijkheid.

Als passagier ben je dus al snel een ‘schuldloze derde’. De bestuurder van de eerste auto bij een kettingbotsing is ook vaak onschuldig en heeft daarmee baat bij deze regeling. Het grote voordeel van deze regeling is dat we niet hoeven te discussiëren over de aansprakelijkheid, maar ons gelijk kunnen richten op jouw schade. 

Een van de betrokken verzekeraars is de ‘regelend verzekeraar’. Die verzekeraar betaalt aan jou, als slachtoffer, de schadevergoeding waar jij recht op hebt. Achter de schermen gaat de verzekeraar eventueel met de andere verzekeraars uitvechten wie uiteindelijk welke schade moet vergoeden. Maar jij merkt daar niets van.

Regeling van toepassing?
Het is niet altijd even makkelijk om te beoordelen of de regeling van toepassing is. Wil jij het zeker weten? Bel, mail of app mij dan. Ik kijk graag met jou mee.