a

menu

a

menu

Waar moet je op letten bij de afwikkeling van jouw zaak?

Een verzekeraar zal het liefste een letselschadezaak definitief sluiten. Dan kan je er nooit meer op terugkomen. Het is belangrijk om goed na te denken voordat je jouw zaak sluit. In deze blog zal ik je vertellen waar je op moet letten bij het afronden van jouw letselschadezaak.

Met of zonder vaststellingsovereenkomst
Bij de afronding van de letselschadezaak ontvang je vaak nog een bepaald bedrag (slotuitkering) en daarmee is de zaak klaar (geregeld). De regeling wordt vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Alleen bij lage schades is een vaststellingsovereenkomst meestal niet nodig.

Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst tussen jou en de andere partij. Een vaststellingsovereenkomst bevat in ieder geval de volgende elementen:

  • het bedrag aan schadevergoeding dat aan jou is/wordt betaald;
  • de gegevens van beide partijen;
  • dat de zaak definitief wordt gesloten;
  • waar je precies finale kwijting voor verleend;
  • dat vorderingen van anderen, bijvoorbeeld jouw zorgverzekering, niet onder de overeenkomst vallen;
  • hoe en wanneer de schadevergoeding wordt betaald.

In een vaststellingsovereenkomst kan ook een voorbehoud worden opgenomen. Daarnaast wordt er vaak een belastinggarantie aan de overeenkomst toegevoegd.

Voorbehouden
Het is niet altijd verstandig om je zaak definitief te sluiten. Bijvoorbeeld als er aanwijzingen zijn dat jouw letsel in de toekomst kan verergeren. Je kan hierbij denken aan het risico dat er artrose ontstaat.

Het is dan verstandig om een voorbehoud met een goede formulering in de vaststellingsovereenkomst op te nemen. Met een goede formulering, bedoel ik dat duidelijk moet zijn wat het voorbehoud precies inhoudt, zodat hier later geen discussies over kunnen ontstaan.

Door het voorbehoud kan je jouw zaak toch in de toekomst heropenen als het risico, zoals omschreven in het voorbehoud, zich voordoet.

Belastinggarantie
Een schadevergoeding is altijd netto. Dit betekent dat je hierover geen belasting hoeft te betalen. De kans is heel klein, maar het komt wel eens voor dat de belastingdienst de schadevergoeding toch als inkomen aan merkt. Om die reden vraag ik de aansprakelijke partij altijd om een belastinggarantie. Met een belastinggarantie garandeert de andere partij dat jij geen belasting over jouw schadevergoeding hoeft te betalen. Als de belastingdienst toch een aanslag oplegt, wordt de aanslag door de aansprakelijke partij betaald.

Het is echt belangrijk dat dit allemaal goed wordt vastgelegd. Het is verstandig om een letselschade advocaat mee te laten kijken.

Vragen?
Heb je vragen over de vaststellingsovereenkomst, een voorbehoud of de belastinggarantie? Neem dan contact met mij op.