a

menu

a

menu

Onderlinge aansprakelijkheid bij zzp’ers

Als zzp’er huur je wel eens andere zzp’ers in om te helpen bij een klus. Stel dat je als zzp’er een andere zzp’er inhuurt en die andere zzp’er krijgt een ongeluk op jouw klus of de andere zzp’er maakt een fout waardoor er schade ontstaat. Hoe zit het dan met de aansprakelijkheid.

Aansprakelijkheid bij letsel
Je eerste gedachte is waarschijnlijk: het zijn allemaal zzp’ers dus iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen schade. Een logische gedachte maar dit is niet altijd juist. Als zzp’er kan je in sommige situaties toch opdraaien voor de schade van de door jou ingehuurde zzp’er.

Of er sprake is van onderlinge aansprakelijkheid hangt af van allerlei omstandigheden. Bijvoorbeeld of de door jou ingehuurde zzp’er voor zijn veiligheid afhankelijk is van jou. Een voorbeeld: Stel je bent schilder en je gebruikt ladders die niet goed zijn onderhouden. Wanneer de ingehuurde zzp’er gebruik maakt van deze ladder en valt doordat er bijvoorbeeld een trede doorzakt, dan is het goed mogelijk dat jij aansprakelijk bent voor zijn schade.

Aansprakelijkheid voor fouten
De door jou ingehuurde zzp’er kan natuurlijk een fout maken. Hij laat bijvoorbeeld een pot verf in een huis vallen. Als jij wordt aangemerkt als zijn opdrachtgever, dan ben jij aansprakelijk voor die schade. Je moet dan de reinigingskosten van het huis betalen.

Controleer je verzekering
Als zzp’er heb je geen personeel, maar toch kan je aansprakelijk zijn voor de letselschade van de door jou ingehuurde zzp’er of voor de gevolgen van de fouten van de door jou ingehuurde zzp’er. Het is daarom verstandig om als zzp’er een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, zodat deze risico’s gedekt zijn. Als je dan aansprakelijk bent, dan hoef je de schade in ieder geval niet zelf te betalen.

Vragen?
Ben je zzp’er en heb je vragen over onderlinge aansprakelijkheid? Neem dan contact met mij op. Ik geef je graag nog een toelichting.