a

menu

a

menu

Aanrijding op het terrein van jouw werkgever

Lieke fietst over het parkeerterrein van haar werk en wordt onverwachts aangereden door een collega in een auto. Dit tragische ongeval zorgt ervoor dat een dienstverband van meer dan 20 jaar tot een abrupt einde komt.

Wie draagt de kosten van de schade?
Lieke, een medewerker van het ziekenhuis, is net klaar met haar dienst. Ze pakt haar fiets en is onderweg naar huis. Maar net voordat ze het parkeerterrein verlaat, wordt ze over het hoofd gezien en aangereden door een collega.

Verzekeraar van de Auto van de Collega
De eerste stap is het aansprakelijk stellen van de verzekeraar van de auto van de collega. Deze verzekeraar erkent de aansprakelijkheid gedeeltelijk, maar suggereert dat Lieke ook een aandeel heeft in het ontstaan van het ongeluk. Ze zou volgens hen te snel hebben gefietst en aan de verkeerde kant van de weg hebben gereden.

Is het echt eigen schuld van Lieke?
Lieke betwist dat ze te hard fietste. Ze geeft echter toe aan de verkeerde kant te hebben gefietst, maar benadrukt dat dit kwam door de tijdelijke verkeerssituatie. Door bouwwerkzaamheden bij het ziekenhuis was het parkeerterrein een chaos, waardoor zij zich genoodzaakt voelden om aan de verkeerde kant te fietsen.

Kan de werkgever aansprakelijk worden gesteld?
De impact van het ongeluk op Lieke is enorm: ze is volledig arbeidsongeschikt geraakt. Omdat de verzekeraar slechts 50% van haar schade wil vergoeden, kijkt Lieke naar andere opties. Ze besluit haar werkgever aansprakelijk te stellen voor de overige 50%. Ze redeneert dat het parkeerterrein onder de zorgplicht van de werkgever valt. Naar haar mening had de werkgever duidelijker moeten waarschuwen voor de veranderde verkeerssituatie en had er betere signalering moeten zijn.

De verzekeraar van het ziekenhuis wijst echter alle aansprakelijkheid af. Daarom wordt de zaak aan een rechter voorgelegd om te beoordelen of deze afwijzing terecht is.

Heb je advies nodig?
In complexe situaties waarbij meerdere partijen betrokken zijn, kan het lastig zijn om te bepalen bij wie je terecht kunt voor schadevergoeding. Ik sta klaar om je te adviseren in dergelijke gevallen.